Как да ви споделим несподелимото? Колко усилия са ни коствали да направим този Фестивал на Семената или това раздаване на семена чрез тази интернет платформа?

Да степенуваме нещата:

  1. Първо ние издирваме стари и директни сортове зеленчуци от всички части на България. Пътуваме из страната и търсим забравените последни зеленчуци от нашите баби и дядовци(или пра баби и пра дядовци). Замо по тази точка може да се напише поредица от разкази.
  2. Ходим, като доброволци и помощник организатори в гръцкия фестивал на семената – Олимпийски Фестивал на семената – Пелити. Там ние се срещаме с хора от цял свят. Разбираме, че всички сме на ръба на едно от големите изчезвания на древните сортове истински семена. От там също обменяме опит и съвети за бъдещите дейности.
  3. След това идва съхранението, описването и разпределянето между градините.
  4. От там започва приключението. Прекопаване на градината, оплевяване, засаждане, поливане…
  5. Отглеждане до семена: Пътувания до градините. Нашите градини са извън града и всяко пътуване до там е част от усилията. Допълнително поливане, прекопаване, мулчиране, събиране на комбинация от билки, за да ги отгледаме без химикали а с билкови еликсири.
  6. След това идва събиране на реколтата, изсушаване на семената, съхранение, подготовка на градината за зимата.
  7. След това идва направа на пликове за пакетиране, започва описване на семената.
  8. След това започва сезона на пакетиране на семената. За тази година имаме най-малко пакетирани семена: Само около 5000 броя.
  9. След това започва изграждането на сайт, който да предостави семената безплатно. Това включва : Създаване на списъци за вкарване в сайта. Събиране на цялата информация за всеки сорт. Стартиране на качването, намиране на снимки, качването на снимки, оправянето на детайли по дизайн и платформа.

>Всичко това се случва без пари или единствено и само със събрани доброволчески средства от всички нас.<

>Дефакто всеки в този проект е доброволец, който работи дълго и усърдно за да се се случи това събитие.

Безкрайни Благодарности към всички градини в страната, които не спират да работят и съхраняват различните сортове семена.

Престои много работа. Никой не се бие в гърдите. Всъщност всичко това се случва, защото Ви има всички вас <3

4 отговора за “Какво ни костваше да предоставим тези семена?”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *