Датата за Независим Фестивал на Семената 2021г. е 15-16 май (събота и неделя).

Защо датата всяка година се сменя?

  • Защото определяме датата по деня на Великден. През 2021г Великден е 2 май.
  • Следващият уикенд 8-9 май сме доброволци и представители на България в Олимпийски Фестивал на Семената – Пелити, Гърция.

Защо толкова късно се прави Фестивала, при условие, че разсадите се залагат от февруари?

  • Защото ние не захранваме безплатно всеки желаещ, който просто реши да се снабди с безплатни семена! Ние сме доброволци, създаваща мрежа от Пазители на Семената и това изисква огромни усилия и стриктна дисциплина във всеки един елемент от работата ни.
  • Основната ни цел и замисъл е да запазим всички директни-прави сортове, които са били наше право от началото на нашата цивилизация. Чрез хибридизацията голяма част от семената започват да изчезват, заради подобрените нови сортове, които винаги се разпадат във времето и не могат да се възпроизведат.
  • Почти всички семена могат да се възпроизведат, ако се засадят веднага. Едни от най-добрите домати сме имали при засаждане през месец май. При добри условия издържат 5 месеца.
  • Ако някой има наистина желание да съхрани един или няколко сорта и да стане техен Пазител, той е достатъчно да има желание и малко правилни усилия в отглеждането и съхранението на семената им.
  • За всички сериозни градини и градинари, може да се извърши предварително споделяне на семена, но тези хора трябва да са идвали на фестивала и да са се записали в нашата листа на Пазители на Семената.

И накрая най-важното! Кой ни спонсорира? Как се финансираме?

Ако някой дава пари, той ще иска да му играеш по свирката. Нямаме и няма да имаме спонсори, само всички съзнателни хора могат да помогнат със своите доброволчески усилия и големи сърца(както се случва до сега). С една дума, всички ние сме тайната и най-големия двигател за да се осъществява това. Но солидарно събираме пари между нас, за да покрием разходите, които се получават. Правим палачинкови партита, на които събираме малки суми с пари. Също и слагаме кутия за дарения по време на Фестивала на Семената(но там раздаваме безплатно храна и част от разходите покриват самото осъществяване на мероприятието). Обмисляме да си сложим линк за нашата кауза, понеже сега раздаваме семената безплатно, но ако трябва в бъдеще да се направи някаква реална база за семена, трябва да се започне от някъде. Мечтаем, но всичко се случво бавно и по реда си…

Благодарности

Доброволческа формация “Зеленият Отбор на България”

Иначе семена раздаваме тук: https://greenteambg.com/semena/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *